Sandra Amorim er leder av Quilombola-samfunnet São João i Barcarena, aktiv i partipolitikken i sin kommune og medlem av Bevegelsen for folkelig styrt gruvedrift (MAM). MAM kjemper for rettighetene til brasilianske lokalsamfunn som er negativt påvirket av gruvedrift, og er en av LAGs nærmeste samarbeidspartnere i Brasil.
Sønnen hennes Samuel, som i 2018 var i Norge gjennom LAGs brigadeprosjekt, sa til avisen Brasil de Fato om moren:
“Hun er en person som beskytter menneskerettigheter. Hun går mot gruvedrift, mot selv disse store forretningsmennene, mot stor kapitalen. Når hun hever stemmen sin for å snakke, har vi med de store å gjøre"
Samuel Amorim
Enn så lenge finnes det ikke informasjon om hvem som utførte attentatet, men det skjer i en kontekst av gjentatte menneskerettighetsbrudd og forfølgelse av urfolks og miljøvernsaktivister i Para. Para er et av verdens farligste områder for urfolk og miljøvernere. Truslene mot Sandra Amorim og andre menneskerettighetsforkjempere økte kraftig etter protestene mot miljøforurensningene knyttet til Norsk Hydro.
I mars 2018 førte tunge regnskyll til at rødslams-demningene til Norsk Hydros brast ved Alunorte anlegget, og tonnevis med rødt slam fløt ut i områdets elver og boligområder. Amorim måtte i tiden etter protestene leve med politibeskyttelse, som en av flere aktivister som har kritisert Norsk Hydro og Alunorte for ikke å ha sikre demningene godt nok. Manglende oppføling av innholdet i TAC-avtalen, en utenomrettslig avtale mellom brasilianske påtalemyndigheter og Norsk Hydro om hva som må gjøre i saken i form av oppreising etc. har også blitt kritisert.
Parallelt med attentatet på Amorim har LAG mottatt rapporter fra medlemmer i MAM i delstaten Para om økt vold og et forsterket trusselbilde mot menneskerettighetsforsvarere, også i regioner som tidligere har vært mindre belastet.
LAG fordømmer attentat mot Amorim og forfølgelsen av urfolk- og menneskerettighetsforkjempere i Brasil.